«Το Μουσείο πάει Σχολείο»: Βιωματικό εργαστήριο με τον Σκοπευτικό Όμιλο Παραδοσιακών Όπλων Πάτρας

«Την Παρασκευή 31 Μαρτίου 2023, λίγες μόνο ημέρες μετά την εθνική μας επέτειο της 25ης Μαρτίου, μέλη τού Σκοπευτικού Ομίλου Παραδοσιακών Όπλων Πάτρας επισκέφθηκαν το Ε.Ε.Ε.ΕΚ Αχαΐας προσφέροντας την ευκαιρία στους μαθητές και τις μαθήτριές μας, αλλά και σε εμάς τους εκπαιδευτικούς να γνωρίσουμε την πολύ εντυπωσιακή συλλογή κειμηλίων τού κ. Κωνσταντίνου Βαγγελάκου, προέδρου τού ομίλου.
Τα παιδιά θαύμασαν από κοντά τις παραδοσιακές αυθεντικές φορεσιές και τα άρματα, και έμαθαν λεπτομέρειες για τις συνήθειες και τη ζωή των ανθρώπων στους οποίους χρωστάμε την ελευθερία μας. Η δράση έγινε στο πλαίσιο του Πολιτιστικού Προγράμματος με τίτλο «Ιστορία της γραφής και της Τυπογραφίας» με υπεύθυνη καθηγήτρια την κ. Τζιανάρα Γεωργία. Στόχος της δράσης ήταν οι μαθητές να ανακαλύψουν τις χαρακτηριστικές παραδοσιακές ενδυμασίες και τα μέρη τους, να γνωρίσουν αυθεντικά όπλα της ελληνικής επανάστασης του 1821 και μέσα από όλα αυτά να ενεργοποιηθεί το ενδιαφέρον των μαθητών μας για την πλούσια ιστορική και πολιτιστική ελληνική παράδοση.
Οι μαθητές και οι μαθήτριές μας, προετοιμάστηκαν για την παρουσίαση αυτή και τη συμμετοχή τους στο Εργαστήριο με δραστηριότητες που ετοίμασαν οι φιλόλογοι του σχολείου, Γεωργία Τζιανάρα, Ασημίνα Ρήγα & Αθηνά Σταυροπούλου. Οι δραστηριότητες ήταν σχετικές με την εποχή στην οποία αναφέρεται το πρόγραμμα, τα γραπτά κείμενα της εποχής αυτής και τα μουσειακά εκθέματα ως τεκμήρια των ιστορικών συνθηκών που τα δημιούργησαν. Έπειτα, οι μαθητές μας χωρισμένοι σε δύο ομάδες (Α1, Α2, Α3, Α4 και Α7, Β3, Β9) συμμετείχαν ανά ομάδα σε βιωματικές δράσεις μίας διδακτικής ώρας η κάθε μια. Τις επόμενες δύο διδακτικές ώρες παρακολούθησαν πλούσιο εποπτικό υλικό με βίντεο και παιχνίδια ερωτήσεων (quiz), και πήραν μέρος σε δραστηριότητες βασισμένες στην προσέγγιση TEACCH. Τέλος, διαμοιράστηκε στους μαθητές μας ένα αναμνηστικό της δράσης αυτής και αποχωρήσαμε όλοι νιώθοντας χαρά και ικανοποίηση.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η υλοποίηση της παραπάνω δράσης πραγματοποιήθηκε χάρη στην αγαστή συνεργασία και βοήθεια του συνόλου των εκπαιδευτικών.»

Ρήγα Ασημίνα

Αφήστε μια απάντηση

Μετάβαση στο περιεχόμενο