Δράση με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας για τη Φιλία

Φωτογραφία: Ρήγα Ασημίνα

«Η 9η Φεβρουαρίου, ημέρα μνήμης του εθνικού μας ποιητή , Διονύσιου Σολωμού, έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας, προκειμένου να αναδειχθεί η συμβολή της γλώσσας μας στην ανάπτυξη του ευρωπαϊκού και παγκόσμιου πολιτισμού. Έτσι, και οι μαθητές του σχολείου μας και συγκεκριμένα τα τμήματα: Α1, Α2, Α3, Β3, Β9 με την καθοδήγηση των φιλολόγων τους: Γεωργία Τζιανάρα, Αθηνά Σταυροπούλου & Ρήγα Ασημίνα, συμμετείχαν σε μία διαθεματική Δράση για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας.
Αρχικά, δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στην αξία της γλώσσας μας και τη συμβολή της ως μέσου διάδοσης του ελληνικού πολιτισμού, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην εδραίωση τόσο του ευρωπαϊκού όσο και του παγκόσμιου πολιτισμού. Έπειτα, συνδέοντας τα Ελληνικά με τη Δράση του σχολείου μας για τη Φιλία και με τη συμβολή των δασκάλων τους αναζήτησαν λέξεις που περιγράφουν τη φιλία και την καθιστούν πολύτιμη στη ζωή μας, καταγράφοντάς τες με μαρκαδόρους σε πολύχρωμα χαρτόνια. Στη συνέχεια, προκειμένου να αναδειχθεί η μακροβιότητα της γλώσσας μας αξιοποιήσαμε με συμβολικό τρόπο ένα δεντράκι και παραλληλίσαμε τις ρίζες του με τις ρίζες της ελληνικής γλώσσας που εξακολουθεί
να ομιλείται αδιάλειπτα για περισσότερα από 3.000 χιλιάδες χρόνια. Οι μαθητές στόλισαν το δέντρο με πολύχρωμες κορδέλες και λέξεις γραμμένες σε χαρτόνι που έρχονταν αυθόρμητα στο μυαλό τους και ήταν σχετικές με τη φιλία, όπως: παιχνίδι, βόλτες, χαρά, σεβασμός, μοιράζομαι, επικοινωνία, ειλικρίνεια, συγχώρηση, υποστήριξη κ.α. Τέλος, οι μαθητές χωρίστηκαν σε ομάδες και έπαιξαν παιχνίδια λεξιλογίου σχηματίζοντας λέξεις που περιέγραφαν εικόνες που τους διαμοιράστηκαν».

Ρήγα Ασημίνα

Φωτογραφίες: Ρήγα Ασημίνα

Αφήστε μια απάντηση