Δράση για τη ΦΙΛΙΑ: Μια ξεχωριστή εμπειρία για τους μαθητές μας και τους μαθητές του 20ου Γυμνασίου

Φωτογραφία: Ασημίνα Ρήγα

«Κοινή εκπαιδευτική δράση πραγματοποίησαν σήμερα, 14 Φεβρουαρίου 2023, οι μαθητές & οι μαθήτριες των τμημάτων Α1, Α2, Α3, Β3 & Β9 στο 20ο Γυμνάσιο της Πάτρας συνοδευόμενοι από τους/τις καθηγητές/τριες τους κ. Ρόζα Κολανγγέλου (ΠΕ 79.01), κ. Παναγιώτη Κοτοπούλη (ΠΕ 11), κ. Αθανασία Γραμματσούλια (ΠΕ 79.01), κ. Άντζελα Δημοπούλου (ΠΕ08), κ. Τζιανάρα Γεωργία (ΠΕ02), κ. Αθηνά Σταυροπούλου (ΠΕ02), κ. Ασημίνα Ρήγα (ΠΕ02), κ. Παναγιώτα Μερεκούλια (ΠΕ 87.06) και κ. Βικτωρία Χριστοδουλοπούλου (ΔΕ01).
Η επίσκεψη έγινε στο πλαίσιο υλοποίησης εκπαιδευτικής Δράσης με τίτλο «Μαζί ανακαλύπτουμε τη φιλία», με συντονίστρια εκπαιδευτικό, την κ. Ρήγα Ασημίνα (ΠΕ02).
Το πρόγραμμα της Δράσης περιλάμβανε αρκετές κι ενδιαφέρουσες βιωματικές δραστηριότητες που άφησαν τους/τις μαθητές/τριες και των δύο σχολείων με τις καλύτερες εντυπώσεις.
Πιο συγκεκριμένα το πρόγραμμα είχε ως εξής:
• Καλωσόρισμα από τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές του 20ου Γυμνασίου Πάτρας, παρουσίαση & προβολή ψηφιακού υλικού αναφορικά με το Πρόγραμμα που υλοποιείται στο σχολείο για την Προσβασιμότητα ανθρώπων με κινητική αναπηρία.
• Αφήγηση & παράλληλη ψηφιακή προβολή ιστορίας για την ασφάλεια στο διαδίκτυο και τη φιλία από τους μαθητές του Ε.Ε.Ε.ΕΚ Αχαΐας με τίτλο «Η περιπέτεια της Ηλέκτρας». Συζήτηση μεταξύ όλων – ανατροφοδότηση.
• Διάλειμμα
• Μετάβαση στον αύλειο χώρο του σχολείου για την πραγματοποίηση βιωματικών δράσεων με τα αναπηρικά αμαξίδια. Συζήτηση για τη διαφορετικότητα, την προσβασιμότητα, τις εντυπώσεις και τα συναισθήματα που δημιουργήθηκαν στους/στις μαθητές/τριες μέσα από τη βιωματική δράση.
• Διαμοιρασμός των μαθητών σε ομάδες.
Α Ομάδα: Παρέμβαση με την εικαστική δημιουργία του δέντρου της φιλίας από το σύνολο των μαθητών/τιών και των εκπαιδευτικών στον τοίχο δίπλα από την είσοδο του σχολείου.
Β Ομάδα: Μετάβαση στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων για ζωγραφική, δημιουργικές κατασκευές και χορό.
Οι ομάδες εναλλάσσονταν.
• Επανένωση των ομάδων και συγκέντρωση όλων των μαθητών στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων για να τραγουδήσουν όλοι μαζί για την ΑΓΑΠΗ και τη ΦΙΛΙΑ. Συγκεκριμένα, θα αποδώσουν μουσικοκινητικά τα τραγούδια: «Όπου υπάρχει αγάπη», «Χέρια σαν κι αυτά».
• Δεντροφύτευση του δέντρου της φιλίας που οι μαθητές του Ε.Ε.Ε.ΕΚ Αχαΐας χάρισαν στους μαθητές του 20ου Γυμνασίου ως ενθύμιο φιλίας.
• Αποχαιρετισμός – ανταλλαγή δώρων – ευχαριστίες…
Στο τέλος, της Δράσης αυτής οι μαθητές των δύο σχολείων αντάλλαξαν δώρα σε κλίμα χαράς & συγκίνησης και εξέφρασαν την επιθυμία να πραγματοποιήσουν και στο μέλλον νέες κοινές δράσεις αποδεικνύοντας ότι η φιλία αποτελεί υπέρτατο αγαθό και ότι η διαφορετικότητα ως αναπόσπαστη πτυχή της ζωής μας όχι μόνο δεν εμποδίζει την ανάπτυξή της αλλά την ενισχύει και την ομορφαίνει.»

Ρήγα Ασημίνα

Αφήστε μια απάντηση